Κρεατάκια

apnea

Συμπτώματα

Αδενοειδείς εκβλαστήσεις προκαλούν συμπτώματα στα αυτιά, τη μύτη και τον φάρυγγα. Ένδειξη της πάθησης μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα εξής:

  • Άπνοια κατά τον ύπνο όπου ο φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής του παιδιού διακόπτεται από μικρής διάρκειας παύση της αναπνοής πολλές φορές μέσα σε μια νύχτα, είτε από μεγαλύτερης διάρκειας (από μία έως και 20 δευτ.) Μία ή δύο φορές σε μια νύχτ.
  • Αναπνοή από το στόμα (ρινική απόφραξη).
  • Ροχαλητό (απόφραξη αεραγωγών)
  • Ένρινη ομιλία
  • Εκκρίσεις από τη μυτη την ημέρα σε συνδυασμό με βήχα τη νύχτα, εξαιτίας αδειάσματος των παραρρίνιων κόλπων.
  • Υποτροπές ωτίτιδας σε συνδυασμό με τα παραπάνω συμπτώματα.

 

Καλέστε το γιατρό σας

  • Αν το παιδί έχει διαστήματα παύσης της αναπνοής πολλές φορές κάθε νύχτα. Ίσως πρόκειται για σύνδρομο υπνικής άπνοιας , διαταραχή του ύπνου που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και σε σοβαρές περιπτώσεις να καταπονήσει τη καρδιά.
  • Αν δείτε πως το παιδί σας αναπνέει δύσκολα η με ανοιχτό το στόμα εξαιτίας έντονης ρινικής συμφόρησης. Παρότι δεν είναι επικίνδυνα συμπτώματα, δείχνουν πως ίσως η αδενοειδεις εκβλαστήσεις εμποδίζουν το πέρασμα του αέρα.Αν το παιδί έχει υποτροπές ωτίτιδας που δεν ανταποκρίνεται σε αντιβίωση . Παραμελημένες ωτίτιδες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής.

 

Οι αδενοειδείς εκβλάστησης (κρεατάκια) είναι μάζες λεμφικού ιστού στο πάνω μέρος του φάρυγγα, πίσω και πάνω από τις αμυγδαλές που παίζουν ειδικό ρόλο στην παιδική ηλικία: φτιάχνουν αντισώματα, που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού. Από τα τρία ως τα εφτά χρόνια του παιδιού, οι αδενοειδείς μεγαλώνουν για να δώσουν επιπλέον προστασία στους πνεύμονες και τον θώρακα. Συνήθως μετά τα οχτώ χρόνια αρχίζουν να συρρικνώνονται και ως την εφηβεία που έχουν πρακτικά εξαφανιστεί.

Όταν οι αδενοειδείς μολυνθούν ή ερεθιστούν διογκώνονται, συχνά εμποδίζοντας στο πέρασμα του αέρα προς τη μύτη και φράζουν την ευσταχιανή σάλπιγγα που οδηγεί στο αυτί, προκαλώντας ελαφριά η έντονη ενόχληση και δυσκολία στην αναπνοή ή την ακοή. Αν μείνουν χωρίς θεραπεία ίσως προκαλέσουν χρόνια ιγμορίτιδα και σε σοβαρές περιπτώσεις υπνική άπνοια -όπου το παιδί παύει να αναπνέει κατά τη νύχτα για δευτερόλεπτα κάθε φορά .

Αν μεγαλώσετε σε εποχή που η αφαίρεση των αδένων και των αμυγδαλών ήταν πολύ συνηθισμένη, ισως έχετε κάνει και εσείς μια από τις δύο επεμβάσεις . Σήμερα όμως που αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον ρόλο αυτών των οργάνων στην άμυνα κατά των λοιμώξεων, η πιθανότητα να κάνει ένα παιδί αδενοειδεκτομή είναι πολύ μικρότερη-συνήθως γίνεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις.

 

Αιτία

Η βασική αιτία των προβλημάτων από αδενοειδείς είναι λειτουργική :Διογκώνονται τόσο πολύ που αποφράσσουν τις ρινικές οδούς. Αλλά και η λοίμωξη ή ο ερεθισμός τους , που ίσως οφείλεται σε αλλεργίες, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα,αφού προκαλεί οίδημα των αδενοειδών.

 

Θεραπεία

Τα προβλήματα των αδενοειδών είναι δύσκολα στη διάγνωση , αφού όμοια συμπτώματα προκαλούνται και από διάφορες άλλες αιτίες που είναι δύσκολο να διακριθούν, ακόμη και με εξέταση . Αν ένα παιδί έχει συχνά ωτίτιδα, βουλωμένη μύτη ή οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, μην παραλείψετε να το πάτε σε παιδίατρο ή ειδικό εναλλακτικό θεραπευτή.

Αναζήτηση

Τελευταίες Καταχωρήσεις