Ανεύρυσμα

ανευρυσμα

 

Ανεύρυσμα

Συμπτώματα:

Αν και τα περισσότερα ανευρύσματα δεν προκαλούν συμπτώματα, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν κάποια από τα εξής:

  • Ξαφνικός έντονος πόνος,που συχνά σαν <<ξέσκισμα>>, ή ασυνήθιστη αίσθηση παλμού, πόνος ή εξόγκωμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος όπου υπάρχουν αγγεία.
  • Πόνος στην κοιλιά ή χαμηλά στην πλάτη με επέκταση στους βουβώνες και τα πόδια ίσως σημαίνει κοιλιακό ανεύρυσμα, που κάποιες φορές μπορεί να το βλέπετε ή να το νιώθετε σαν παλλόμενο εξόγκωμα και που μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια βάρους η μείωση της όρεξης.
  • Πόνος στο στήθος, βραχνάδα, επίμονος βήχας και δυσκολία στην κατάποση μπορεί να δείχνουν θωρακικό ανεύρυσμα.
  • Αίσθηση παλμού ή εξόγκωμα ακριβώς πίσω από το γόνατο ίσως δείχνει ένα περιφερικό ανεύρυσμα. Αυτός ο τύπος ανευρύσματος συχνά εντοπίζεται στο γόνατο, ιδίως σε καπνιστές.
  • Έντονος πονοκέφαλος, που δεν ξαναείχατε  ποτέ πριν, που συνοδεύεται από πόνο στον αυχένα με αντανακλάσεις, μπορεί να δείχνει διαχωριστικό ανεύρυσμα ή ρήξη μικρού σάκοειδούς ανευρύσματος στο κεφάλι. Τα διαχωριστικά ανευρύσματα, που συνήθως χαρακτηρίζονται από πόνο, μπορεί να παρουσιαστούν οπουδήποτε στο σώμα και αποτελούν επείγουσα κατάσταση.

 

Καλέστε το γιατρό σας

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε ανεύρυσμα. Πολλά ανευρύσματα είναι επικίνδυνα και απαιτούν ιατρική αξιολόγηση. Η ρήξη ενός ανευρύσματος μπορεί να θέσει την ζωή σας σε κίνδυνο.

 

Στα ανευρύσματα, το τοίχωμα μιας αρτηρίας αποκτά μόνιμα σχήμα μπαλονιού. Το αίμα πιέζει ένα μέρος του αδυνατισμένο του τοιχώματος προς τα έξω, σχηματίζοντας μια φούσκα με λεπτό τοίχωμα.

Αν και μπορεί να προσληφθεί κάθε δυνατό αιμοφόρο αγγείο, τα ανευρύσματα συνήθως σχηματίζονται στο κοιλιακό ή θωρακικό τμήμα της αορτής, του μεγαλύτερου αγγείου που μεταφέρει αίμα από την καρδιά, ή σε αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Ανευρύσματα σε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία είναι επικίνδυνα, ενώ εκείνα των περιφερειακών αρτηριών συνήθως είναι λιγότερο σοβαρά.

Η μεγαλύτερη απειλή ενός ανευρύσματος βρίσκεται στην πιθανότητα να σπάσει, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο ή επικίνδυνη αιμορραγία . Ακόμα και χωρίς ρήξη όμως, ένα μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί να παρεμποδίσει την κυκλοφορία και να προάγει τον σχηματισμό ανεπιθύμητων θρόμβων.

Είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς μόνος του ένα ανεύρυσμα, αφού σπάνια υπάρχουν συμπτώματα . Όμως κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ανευρυσμάτων και η καλύτερη στρατηγική είναι να ξέρει κανείς αν ανήκει σε αυτούς, να είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα για να παίρνει προληπτικά μέτρα.

 

Αιτία

Κάθε κατάσταση που εξασθενεί ή εκφυλίζει τα αρτηριακά τοιχώματα μπορεί να οδηγήσει σε ανεύρυσμα. Τα πιο συχνά αίτια είναι η αυστηρή αθηροσκλήρωση και η αρτηριακή υπέρταση. Διαπεραστικά τραύματα και μολύνσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανεύρυσμα. Κάποιοι τύποι, όπως τα μικρά σακοειδή ανευρύσματα, οφείλεται σε συγγενή -κληρονομική- αδυναμία του αρτηριακού τοιχώματος.

 

Θεραπεία

Ο μόνος τρόπος απαλλαγής από ένα ανεύρυσμα είναι η χειρουργική αφαίρεση του -που συχνά είναι επικίνδυνη διαδικασία, αλλά πολύ αποτελεσματική όταν επιτύχει. Κάποιες φορές ωστόσο η επέμβαση μπορεί να είναι αδύνατη ή να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι το ίδιο το ανεύρυσμα. Η προσεκτική παρακολούθηση και φαρμακευτική θεραπεία ίσως είναι τότε καλύτερη αγωγή.

 

Συμβατική ιατρική

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα καθορίσει το μέγεθος, τον τύπο και τη θέση ενός ανευρύσματος κάποια απεικονιστική μέθοδο, ώστε να καθοριστεί η καλύτερη θεραπευτική πορεία.

Σε μη εγχειρήσιμα ανευρύσματά, μπορεί να σας δωθούν φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση την ένταση καρδιακών παλμών, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο της ρήξης. Αλλά και σε εγχειρήσιμα ανευρύσματα, γιατρός ίσως δοκιμάσει φαρμακευτική θεραπεία και συστήσει τακτική αναμονής και περιοδικό έλεγχο του μεγέθους του ανευρύσματος. Αν βρεθεί πως έχει διογκωθεί επικίνδυνα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ο χειρουργός μπορεί να εξουδετερώσει ένα ανεύρυσμα εισάγοντας μια λαβίδα που εμποδίζει τη ροή αίματος προς αυτό ή να αφαιρέσει το ανεύρυσμα αντικαθιστώντας το τμήμα της αρτηρίας με συνθετικό μόσχευμα.

 

Πρόληψη

Μάθετε αν διατρέχετε κίνδυνο και πάρτε μέτρα για να αποτρέψετε τη δημιουργία ανευρυσμάτων. Ιδίως αν έχετε στη οικογένεια ιστορικό εγκεφαλικού ή εμφράγματος, κάντε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, για να βελτιώσετε συνολικά την υγεία. Ασκηθείτε τακτικά, προσέχετε τι τρώτε και σταματήστε το κάπνισμα.

Αναζήτηση

Τελευταίες Καταχωρήσεις