Έκζεμα

hpscr_13-8-2012

 

Συμπτώματα

 • Περιοχές με ξηρό, παχυσμένο δέρμα, και χρόνιο κνησμό, ιδίως στους καρπούς, το πρόσωπο ή τις εσωτερικές πτυχές γονάτων και αγκώνων.
 • Δερματικές βλάβες, κόκκινα <<μπαλώματα>>,  σχηματισμός κρούστας και -σε σκουρόχρωμα δέρματα- αλλαγές στο χρώμα. Ίσως να υπάρχουν και μικρά εξογκώματα ή φουσκάλες που μπορεί επίσης να παράγουν υγρό.

Καλέστε γιατρό σας

 • Αν εμφανίσετε ανεξήγητο εξάνθημα και έχετε οικογενειακό ιστορικό με έκζεμα ή άσθμα. Απαιτείται ιατρική διάγνωση.
 • Αν η φλεγμονή δεν ανταποκριθεί σε θεραπεία μίας εβδομάδας με σκευάσματα ανθρακόπισσας ή κρέμες στεροειδών. Ίσως χρειαστούν πιο επιθετικές μέθοδοι αντιμετώπισης.
 • Αν εμφανίσετε κρούστες με χρώμα κιτρινωπό φως ανοιχτό καφέ, ή φυσαλίδες γεμάτες πύον πάνω σε προϋπάρχουσες πλάκες εκζέματος. Ίσως έχετε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο ή από άλλο βακτηρίδιο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικό.
 • Αν στη διάρκεια μιας έξαρσης εκζέματος έρθετε σε επαφή με κάποιον που πάσχει απο ιογενή πάθηση του δέρματος, όπως απλό έρπη, κονδυλώματα ή έρπη γεννητικών οργάνων. Το έκζεμα αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να νοσήσετε κι εσείς από τον ιό.
 • Αν εμφανίσετε πολλές μικρές φυσαλίδες, γεμάτη πύον. Μπορεί να έχετε ερπητικό έκζεμα, μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή επιπλοκή στον ιό του απλού έρπητα.

Στην ουσία, το έκζεμα είναι μια μορφή δερματίτιδας. Χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του δέρματος και συνοδεύεται απο κνησμό. Συνήθως η πάσχουσα περιοχή γίνεται ξηρή, το δέρμα απολεπίζεται και εμφανίζονται περιστασιακά φουσκάλες. Σε ανοιχτόχρωμα δέρματα, οι περιοχές με έκζεμα έχουν συνήθως γκριζοκαστανό χρωμα, ενώ σε σκουρόχρωμό η απόχρωση μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμη ή πιο σκούρα. Έκζεμα εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπό, τους καρπούς, τους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Το έκζεμα -η ατοπική δερματίτιδα- προσβάλει σε κάποιο βαθμό το 3-7% του πληθυσμού. Σε πάνω από 70% των περιπτώσεων είναι κληρονομικό. Είναι συχνό στα βρέφη, πολλά από τα οποία απαλλάσσονται από αυτό πριν κλείσουν τα δύο τους χρόνια. Αν επιμείνει, πιθανώς θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρείται παιδί και μπορεί να δημιουργηθούν χαρακτηριστικές κηλίδες απο παχύ γκριζοκαστανό δέρμα στις περιοχές όπου εμφανίζεται συχνότερα . Το έκζεμα συχνά σχετίζεται με άσμα, έτσι τα ασθματικά  παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα δερματικών προβλημάτων. Το έκζεμα μπορεί να είναι εν μέρει αντίδραση κάποιο εξωτερικό στρες, έτσι η αντιμετώπιση εστιάζεται αρχικά  στον εντοπισμό και τη μείωση του πιθανού αιτίου.

 

 

Αιτία

Συχνά το έκζεμα σχετίζεται με αλλεργία. Σε ευαίσθητα άτομα, έξαρσεις μπορεί να προκληθούν από κάποιες τροφές, όπως αγελαδινό γάλα, αυγά, σιτάρι ή ξηρούς καρπούς -ή από εισπνοή ερεθιστικών παραγόντων του αέρα, όπως ακάρεα της σκόνης ή γύρης . Έκζεμα μπορεί να προκλήθει από ερεθιστικούς παράγοντες που περιέχονται σε κοινά προϊόντα: μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα, ελαστικό λατέξ, ορισμένα απορρυπαντικά, προϊόντα με χλώριο,  επινικελωμένα σκουλαρίκια ή άλλα κοσμήματα, καθώς και τα χημικά όπως φορμαλδεΰδη, που περιέχονται σε κάποια υφάσματα, βερνίκια, χάλια, μονώσεις με αφρώδη υλικά και μοριοσανίδες.

Οι γιατροί πιστεύουν πως σε άτομα με προδιάθεση στο έκζεμα,οι έξαρσεις που μπορεί προκαλούνταν από αλλαγή στον τρόπο που το ανοσοποιητικό τους αντιδρά σε ορισμένες σωματικά, χημικά ή συναισθηματικά στρές. Εκτός από επαφή με πιθανά αλλεργιογόνα, οποιαδήποτε συναισθηματικά φορτισμένο γεγονός -π.χ. ανάληψη μιας νέας της θέσης στη δουλειά- μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου.

 

 

Διάγνωση έλεγχος

Για να καθοριστεί αν το βαθύτερο αίτιο της φλεγμονής είναι μια αλλεργία, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε μια εξέταση RAST, η οποία μετρά τα επίπεδα αντισωμάτων που σχετίζονται με αλλεργίες.

 

Θεραπεία

Το έκζεμα είναι γενικά καλοήθης διαταραχή. Τα βαθύτερα αίτια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, έτσι η κύρια αντιμετώπιση εστιάζεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αντιμέτωπιση στο σπίτι και διάφορα κοινά σκευάσματα συνήθως αρκούν.Σε χρόνιο έκζεμα, ο γιατρός εστιάζει στον εντοπισμό αλλεργιογόνων, την τόνωση του ανοσοποιητικού ή την χαλάρωση του ασθενούς.

 

Αντιμετώπιση στο σπίτι

 • Για ανακούφιση από τον κνησμό και ενυδάτωση του ξερού δέρματος, σε ήπιες μορφές εκζέματος, κάντε ένα ζεστό μπάνιο και μετα βάλτε τοπικά μια αλοιφή. Χρησιμοποιήστε απλές αλοιφές ή κρέμες που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, βιταμίνη Ε, λάππα, χαμομήλι ή καλέντουλα -χωρίς πρόσθετα συντηρητικά, έλαια ή αρώματα.
 • Χαλαρώστε. Για μείωση του στρες και βελτίωση της κυκλοφορίας, κάντε ζωηρούς περιπάτους ή ασκειθείτε τακτικά. Γυρίζοντας στο σπίτι κάντε ένα ζεστό μπάνιο προσθέτοντας λίγες σταγόνεςαιθέριου έλαιου λεβάντας.
 • Πίνετε πολλά υγρά, για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
 • Τρώτε λίγο ή καθόλου κόκκινο κρέας.  Προσέχετε τις συνηθείς αλλεργιογόνες τροφές, όπωσ αγγελαδινό γάλα,σιτάρι και  αυγά. Πάρτε καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίου, βιταμίνης Α και ψευδαργύρου.
 • Αν το μωρό σας έχει έκζεμα, εμποδίστε το να ξύνεται, φορώντας του πριν κοιμηθεί χοντρά γάντια ή τυλίγοντας τα χέρια του(όχι πολύ σφιχτά για να μην εμποδίσει την κυκλοφορία).

 

Πρόληψη

Επειδή το έκζεμα έχει κληρονομική βάση, συχνά οι γονείς ξέρουν αν το παιδί τους  έχει αυξημένο κίνδυνο. Όμως ακόμα και αν το παιδί σας έχει κληρονομήσει την προδιάθεση μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα χρόνιου εκζέματος. Μια μελέτη έδειξε πως τα παιδιά που σταμάτησαν να θηλάζουν πριν από την ηλικία των τεσσάρων μηνών ήταν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν υποτροπιάζον έκζεμα από κείνα που συνεχίζαν τον θηλασμό. Αν είναι δυνατόν ,τα μωρά θα πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για το πρώτο τρίμηνο. Οι γιατροί συνιστούν τη συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον έξι μήνες,ταυτόχρονα με την εισαγωγή στερεάς τροφής. Για να αποφύγετε τροφικές αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα, μην του δώσετε καθόλου αύγο ή ψάρι ώσπου να γίνει τουλάχιστον ενός έτους. Θα πρέπει επίσης να προφυλάσσεται τα παιδιά απο δυνητικά αλλεργιογόνα όπως ο καπνός του τσιγάρου και το τριχωτό κατοικιδίων καθώς και ερεθιστικούς παράγοντες του αέρα, όπως ακάρεα και μύκητες.

Αναζήτηση

Τελευταίες Καταχωρήσεις