Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε φορώντας τους

eyes

Ο ύπνος με τους φακούς επαφής είναι πάρα πολύ συνηθισμένος αλλά πρόκειται για μία επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να κοστίσει μέχρι και την όραση.

Σχεδόν το 50% των χρηστών φακών επαφής παραδέχονται ότι έχουν αποκοιμηθεί φορώντας τους αλλά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο ο ένας στους δέκα χρησιμοποιούν τους ειδικούς, μαλακούς φακούς που ενδείκνυνται για χρήση και το βράδυ. Όλοι οι άλλοι κοιμούνται με φακούς οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν πριν κλείσουν τα μάτια τους.

Ο ύπνος με φακούς επαφής οι οποίοι δεν είναι εγκεκριμένοι για ολονύκτια χρήση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών. Οι μολύνσεις αυτές όχι μόνο μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των κερατοειδών χιτώνων και έντονο πόνο και φωτοευαισθησία, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες της όρασης.

Τα μάτια -όπως και κάθε άλλο όργανο του σώματος- χρειάζονται οξυγόνο για να είναι υγιή. Επειδή ο κερατοειδής δεν διαθέτει δικά του αιμοφόρα αγγεία, τροφοδοτείται με το οξυγόνο που χρειάζεται από τα δάκρυα και τον αέρα. Όταν κάποιος φοράει κοινούς φακούς επαφής, το οξυγόνο που φθάνει σ’ αυτόν μειώνεται και όσο περισσότερες ώρες τους φοράει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η έλλειψη οξυγόνου (αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να βγάζει τους φακούς για ορισμένες ώρες κάθε μέρα).

Αν όμως ο χρήστης κλείσει τα μάτια του και αποκοιμηθεί, τότε ο κερατοειδής του μπορεί να υποστεί υποξία δηλαδή παθολογική μείωση της οξυγόνωσής του. Σε τέτοια περίπτωση ο οργανισμός αντιδρά αναπτύσσοντας μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσθιο τμήμα του ματιού και, παρότι στην αρχή αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα, αν συνεχιστεί η υποξία και εξακολουθήσουν να μεγαλώνουν τα αγγεία, μπορεί να διαταραχτεί η όραση.

Ένας άλλος κίνδυνος με τη χρήση των φακών επαφής το βράδυ είναι τα έλκη του κερατοειδή δηλαδή οι πληγές στην επιφάνειά του και η επιμόλυνσή τους. Τα έλκη μπορεί να προκληθούν για παράδειγμα όταν οι φακοί «γδάρουν» την επιφάνεια του κερατοειδή και η επιμόλυνση όταν παγιδευτούν βακτήρια στις εκδορές – πράγμα που είναι πολύ πιθανότερο να συμβεί όταν οι φακοί δεν αφαιρούνται τακτικά, δεν συντηρούνται σωστά και δεν αντικαθιστώνται όσο συχνά συνιστά ο οφθαλμίατρος.

Έχει βρεθεί ότι ο κίνδυνος έλκους και μόλυνσης του κερατοειδή είναι πέντε φορές μεγαλύτερος στους χρήστες κοινών φακών επαφής που κοιμούνται τακτικά φορώντας τους. Το να κοιμηθεί κάποιος με τους φακούς του μια φορά είναι κατανοητό και δύσκολα θα δημιουργήσει πρόβλημα. Όταν όμως το κάνει συνεχώς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί η διαρκής ανεπαρκής οξυγόνωση του κερατοειδούς από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές πληγές από τις οποίες εύκολα εισέρχονται βακτήρια και παράσιτα για να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο μάτι.

Τα έλκη μπορεί να προκαλέσουν αφόρητο πόνο και βλάβη της όρασης, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται μεταμόσχευση του κερατοειδή.

Η πιο συνηθισμένη μόλυνση του κερατοειδή που συνδέεται με τον ύπνο με τους φακούς επαφής είναι η κερατίτιδα, μία φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από παράσιτα όπως η ακανθοαμοιβάδα, από βακτήρια, μύκητες και τον ιό του έρπη. Αν οι μολύνσεις αυτές δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να προκαλέσουν από μικρή απώλεια της όρασης έως ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδή ή ακόμα και τύφλωση.

Για να αποφύγουν αυτούς τους κινδύνους, οι χρήστες των φακών επαφής πρέπει να τους φορούν όσες ώρες ορίζεται στη συσκευασία τους, να τηρούν τις οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης και να μην κοιμούνται με φακούς οι οποίοι δεν προορίζονται για ολονύκτια χρήση. Αν δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να φροντίσουν τους φακούς τους, ας επιλέξουν τους μαλακούς φακούς μιας χρήσεως οι οποίοι απορρίπτονται αμέσως μόλις αφαιρεθούν.

Γράφει ο : Αναστάσιος Κανελλόπουλος

Όταν αισθάνεστε ξηροφθαλμία

Εφόσον, οι φακοί καλύπτουν την επιφάνεια του ματιού εμποδίζοντας το οξυγόνο, η ξηροφθαλμία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα. Η ξηροφθαλμία αυτή μπορεί να επιδεινωθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως είναι όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, όταν κυκλοφορείτε σε περιοχές που έχουν ξηρό κλίμα, όταν παίρνετε αντισταμινικά φάρμακα ή μετά από την κατανάλωση αλκοόλ.

Όταν φοράτε make up

Όλα τα προϊόντα μακιγιάζ για τα μάτια που χρησιμοποιείτε είναι οι μελλοντικοί πιθανοί υπαίτιοι της μόλυνσης των ματιών σας, Για να μειώσετε αυτές τις πιθανότητες, ποτέ μη χρησιμοποιείτε μολύβι ματιών, σκιά, μάσκαρα ή eyeliner που δεν είναι δικό σας. Αντίστοιχα, αποφύγετε να δανείσετε τα δικά σας καλλυντικά σε κάποιον άλλον. Επιλέξτε μάσκαρα που είναι ανθεκτική στο νερό αλλά όχι αδιάβροχη, ενώ μία υποαλλεργική ενυδατική κρέμα, με βάση το νερό είναι ιδανική επιλογή. Επιπλέον, εάν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής, τοποθετήστε τους πριν ξεκινήσετε το μακιγιάζ σας, ενώ εάν χρησιμοποιείτε σκληρούς, πρώτα βαφτείτε και μετά φορέστε τους. όποιον τύπο φακών και αν χρησιμοποιείτε, θυμηθείτε πρώτα να τους αφαιρείτε και μετά να ξεβάφεστε.

Όταν πηγαίνετε στο κομμωτήριο

Στα κομμωτήρια, εξαιτίας των λακ και άλλων προϊόντων, υπάρχουν διάχυτα χημικά στοιχεία που αιωρούνται ανεξέλεγκτα. Για να αποφύγετε ερεθισμούς και μολύνσεις, είτε αφαιρέστε τους φακούς σας, όταν επισκεφτείτε το κομμωτήριο, είτε προσπαθήστε να καλύψετε τα μάτια σας. Μια καλή τακτική είναι να ανοιγοκλείνετε πιο πολλές φορές τα μάτια σας, για να προκαλείτε υγρασία.

Όταν είστε έξω

Τα μικρά σωματίδια της σκόνης, της γύρης, του καπνού κ.λπ μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας. Η υπερβολική δακρύρροια αντιδρώντας στα αλλεργιογόνα, μπορεί να αποδειχθεί πολύ άβολη, όταν φοράτε τους φακούς σας. Καλύτερα θα ήταν, τις ημέρες που υπάρχει έξαρση με τη γύρη ή γνωρίζετε ότι θα βρεθείτε σε χώρο με σκόνη π.χ να φορέσετε τα γυαλιά σας.

 

Όταν κολυμπάτεΣίγουρα είναι άβολο να κάνετε βουτιές με τα γυαλιά σας, αλλά όταν φοράτε φακούς επαφής στην πισίνα του κολυμβητηρίου σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να θέτετε σε υψηλότατο κίνδυνο μόλυνσης τους φακούς σας. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, αφαιρέστε τους και περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα, πριν τους ξαναφορέσετε.

Όταν ανάβετε τσιγάρο

Αν ένας καπνιστής ρισκάρει σοβαρά με την υγεία του κάθε φορά, που ανάβει ένα τσιγάρο, τότε ο καπνιστής, που φορά φακούς επαφής αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο 8 φορές περισσότερο, τουλάχιστον στον τομέα του έλκους κερατοειδούς. Σε περίπτωση, που παρατηρήσετε, ότι η όρασή σας είναι πιο θολή ή αισθάνεστε πόνο, που ενδεχομένως να συνοδεύεται από φαγούρα, κάψιμο ή ευαισθησία στο φως, αφαιρέστε τους φακούς σας και επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο σας.

Πηγή: clicatlife.gr

Αναζήτηση

Τελευταίες Καταχωρήσεις