Κονδυλώματα

πως-ειναι-τα-κονδυλωματα

Συμπτώματα

  • Ανάπτυξη ανώδυνων μορφωμάτων -με χρώμα γκριζόλευκο ή στο χρώμα της σαρκας- στον κόλπο, τον πρωκτό ή το πέος, που μεγαλώνοντας μπορεί να πάρουν σχήμα που θυμίζει κουνουπίδι.
  • Τα εκφύματα αυτά μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό (φαγούρα) ή ελαφρό πόνο.

Καλέστε το γιατρό σας

  • Αν εμφανίσεται κάποιο απο τα παραπάνω συμπτώματα. Παρόλο που είναι ανώδυνα, τα κονδυλώματα είναι μεταδοτικά και χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

 

 

Τα κονδυλώματα είναι το αποτελέσματα μιας συχνής ιογενούς λοίμωξης, που προσβάλλει μεγάλο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο. Έγκυοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτοι σε αυτή τη λοίμωξη από ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Κάποιες φορές αυτό που μοιάζει σαν κονδυλώματα μπορεί να είναι απλώς αναδιπλώσεις φυσιολογικού δέρματος χωρίς καμία ιατρική σημασία (υπάρχουν περίπου σε έναν κάθε 100 άντρες). Επειδή όμως τα κονδυλώματα είναι μεταδοτικά, επισκεφτείτε ένα γιατρό αν ανακαλύψετε οποιαδήποτε τέτοια ευρήματα.

Αν και απο μόνα τους τα κονδυλώματα είναι άβλαβοί, φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτά και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αρκετές έρευνες έδειξαν πως το 90% των γυναικών με καρκίνο τραχήλου της μήτρας είχαν επίσης κονδυλώματα. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καρκίνος είναι αναπόφευκτος, αν όμως έχετε κονδυλώματα καλό θα είναι, για σιγουριά, να κάνετε ένα Παπ-τεστ κάθε έξι μήνες.

 

Αίτια

Κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ή HPV), τον ίδιο ιο που προκαλεί τις μυρμηγκιές τα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο. Ο ιός ζει και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα του σώματος και τελικά εγκαταλείπει το αρχικό κύτταρο για να προσβάλλει άλλα κύτταρα.

 

Διαγνώστηκε έλεγχος

Ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα υλικό για καλλιέργεια για να δει αν τα εκφύματά σας είναι μεταδοτικά. Αν είστε γυναίκα και έχετε διάγνωση κονδυλωμάτων, φροντίστε να ελέγχεστε για ανωμαλίες τραχήλου κατά τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις. Ο γιατρός μπορεί να πάρει επιχρίσμα για Παπ-τεστ είναι ή να χρησιμοποιήσει το κολποσκόπιο, μια συσκευή που αποτρέπει λεπτομερή έλεγχο των κολπικών τοιχωμάτων για ασυνήθιστα κύτταρα.

 

Θεραπεία

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο, τα κονδυλώματα  αντιμετωπίζονται εύκολα και δεν υπάρχει λόγος να σας αναστατώνουν τη ζωή. Περίπου το ένα πέμπτο όλων των κονδυλωμάτων εξαφανίζονται από μόνα τους  μεσα σε έξι μήνες, ενώ τα δύο τρίτα φεύγουν μετά από δυο χρονία. Παρ’όλα αυτά, αντίθετα με τις μυρμηγκιές σε άλλα  μέρη του σώματος, τα κονδυλώματα δεν πρέπει να μένουν χωρίς θεραπεία καθώς είναι πολύ μεταδοτικά. Πάντως παρότι η συμβατική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αφαίρεση των ίδιων των κονδυλωμάτων, ο ιος  παραμένει στο σώμα τι μπορεί μελλοντικά να προκαλέσει εξάρσεις.

 

Προσοχή

Μην επιχειρήσετε να απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα με διάφορα σκευάσματα χωρίς συνταγή. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι πολύ ευαίσθητη για τέτοια προϊόντα, που ίσως προξενούν δερματική βλάβη. Αφήστε καλύτερα τον γιατρό.

 

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά.

 

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε κονδυλώματα είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Αν ο σύντροφός σας ανακαλύψει κάποιο έκφυμα, επιμένετέ να επισκεφτεί γιατρό και, αν αποδειχθεί πως πρόκειται για κονδύλωμα, κάντε και εσείς εξετάσεις, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.

 

 

Αναζήτηση

Τελευταίες Καταχωρήσεις